Správne skladovanie potravín nám zabezpečí to, že ich nebudeme musieť vyhodiť po týždni. Možno budete prekvapení, koľko chýb, ste do teraz robili i vy.
Čo nepatrí do chladničky
Mnoho z potravín, ktoré skladujeme v chladničke, v skutočnosti vôbec nepotrebujú byť v chlade. Práve naopak, chladné prostredie im len uberá na trvanlivosti. Navyše si zapĺňame zbytočný priestor a zvyšujeme spotrebu energie.
- Zemiaky nemajú v chladničke čo hľadať. Pôsobením chladu, nám môžu nepríjemne zosladnúť.
- Mnoho ľudí ukladá do chladničky cesnak a cibuľu. Opäť ide o potraviny, ktorým sa bude lepšie dariť v suchej poličke. Cibuľa rýchlejšie plesnivie a taktiež zmäkne. Na cesnak má chlad podobný vplyv, navyše nám začne skôr klíčiť a stráca svoju charakteristickú arómu.
- Nevedno prečo, ale paradajky podvedome ukladáme do chladu. To je však chyba. V chladničke strácajú chuť a mäknú vo vnútri.
- Banány a červený melón nechajte uložené vo voľnom priestore. Obe tieto ovocia v chlade rýchlejšie mäknú, strácajú chuť a banány sa rýchlejšie skazia.
- Omáčky, ktoré obsahujú ocot, alebo chilli, nemusíme ani po otvorené odkladať do chladničky. Tieto suroviny zaručujú, že sa ani v teplejšom prostredí neskazia.
Trvanlivosť potravín ovplyvňuje aj správne nastavená teplota v chladničke. Ak to s ňou preženiete, potraviny budú v podstate mrazené a po vybratí na teplejšie miesto sa omnoho rýchlejšie skazia. Navyše stratia chuť aj štruktúru. Dôležitá je i správna vlhkosť.
Zabudnite na plastové vrecúška
Veľa ľudí, zvykne chlieb skladovať v mikroténových vrecúškach. To však zabezpečí iba to, aby nám pečivo skôr splesnelo. Zadovážte si preto radšej chlebník. Plastové vrecúška nerobia dobre žiadnym potravinám. Preto z nich pred uskladnením vyložte všetku zeleninu, ovocie, bylinky a iné suroviny.
Oddeľte ich
Jablká, paradajky a banány, skladujte oddelene od ostatného ovocia. Látky, ktoré sa s z nich vyplavujú totiž výrazne ovplyvňujú ich trvanlivosť.